VersTrade gaat voedselverspilling tegen​

In Nederland wordt gemiddeld zo’n 34,3 kg per persoon per jaar aan eten weggegooid. Maar, dit geldt niet alleen voor huishoudens. Ook de horeca gooit jaarlijks voor duizenden kilo’s aan eten weg. Maar waarom? Hoe komt het dat er zoveel eten wordt weggegooid?
Het antwoord is vrij eenvoudig. Het bestelproces is vaak niet ingericht wat jij als horecaondernemer nodig hebt. Doordat veel groothandels een minimale bestelafname hanteren, zit jij met meer producten dan je daadwerkelijk nodig hebt. Als chefkok ben afhankelijk van je reserveringen en het eten dat geconsumeerd wordt. Je weet ongeveer hoeveel je gasten elke week eten en door deze minimale afnames worden nog altijd veel producten weggegooid.
Daarnaast is het vaak niet voordelig om een kilo biefstuk in te kopen. Steeds kleine beetjes bestellen zorgt voor torenhoge kosten en nadelige marges. Daarom bestel je het liefst 100 kilo tegelijk, zodat je even vooruit kan. Maar zonder de zekerheid dat die 100 kilo volledig geconsumeerd wordt. Zo belandt een hoop van het voedsel wat we niet consumeren in de prullenbak. Ongeschikt voor verdere verwerking of consumptie.

Change of plan

Daarom vinden we het bij VersTrade tijd om het inkoopproces drastisch te veranderen.
Bestellen kan zonder minimale afnames. Je bestelt wat jij nodig hebt en te niet om op die manier te genieten van inkoopvoordeel. Zo bestel je nooit te veel en kun je producten proberen om er zo achter te komen of ze een toevoeging zijn voor het nieuwe menu.
We vinden het belangrijk om jou de volledige zeggenschap te geven over wat jij bij VersTrade wil bestellen. Hetzelfde geldt voor het aanbieden van producten. Als producent heb je een eigen omgeving op het platform waar jij je producten geheel kosteloos kunt aanbieden.

Dit heeft natuurlijk invloed op het inkoopproces in de foodservice markt. Het wordt voor horecaondernemers makkelijk om producten te proberen en bestellen. Doordat je zelf je eigen hoeveelheden bepaalt, draagt VersTrade bij aan het tegengaan van voedselverspilling en willen we dat we overschotten en derving in de toekomst tot het verleden behoren.

Op zoek naar een pareltje in de markt?

Zie je het product wat je wil bestellen niet op het platform? Dan bieden we je zelfs de mogelijkheid om producten aan te dragen of een aanvraag in te dienen. Als chefkok ben je altijd op zoek naar de pareltjes in de markt. Nieuwe of unieke producten waar jij je gasten mee kunt verrassen. Maar deze zijn niet altijd makkelijk te vinden. VersTrade kent een groot netwerk en daarom bieden we je de mogelijkheid om producten bij ons aan te dragen, zodat wij voor jou op zoek kunnen.